Bedem vjere, sigurnosti i topline

 


U okrilju zaštitnice grada

Prelijepa slika jedinstvenog mjesta molitve u ovome gradu. Mjesto je doista posebno. Nije riječ o crkvi i crkvenom zdanju, nego o vratima. Jedina vrata staroga Gradeca koja su se očuvala do današnjih dana, čuvaju spomen na prisutnost svete Majke Marije u srcu glavnog grada. Mnogi molitelji iz dana u dan zaufano ovdje prinose svoje duboke molitve, želje, zahvale, preporuke, zagovore i vapaje Blaženoj Djevici Mariji koja u svome naručju drži božansko Dijete Isusa – Onoga koji vlada svijetom – ljudskim srcima. 

Ovo je mjesto sjecište molitelja koji se nalaze u okrilju Zaštitnice Grada. Doći Gospi u ovaj prostor znači zakoračiti u dugu povijest ovoga grada, u povijest zagrebačke Crkve, u povijest utkane u sadašnjost i budućnost. Na ovome mjestu vjernici i molitelji osjećaju vlastitu uključenost i unešenost u događanja. Osjećaju se kao oni koji uz milost Božju i zagovor Gospin utječu na vremenita zbivanja, na željene promjene i napredak. Moleći za neku dragu osobu, za osobu koja boluje ili trpi, moleći za djecu ili roditelje, za bračnog partnera, za bliske ili daleke, moleći za svoj grad i domovinu, vjeruju da se događaju uslišanja, da se događa nebeska zaštita, podrška i utjeha. Vjeruju u snagu molitve i zagovora, u snagu vjere i pouzdanja. Mnoge zavjetne ploče izriču brojne zahvale i uslišanja.

Nikakva tmina, oblaci i tama, uprizoreni na slici, ne otimaju nutarnje svjetlo ovoga svetišta, ovoga toliko dragog mjesta. Svjetlo i toplina prenosi se i širi na okolne prozore i zidove, na domove i obitelji, stara i nova zdanja, na davne naraštaje i na one koje tek dolaze.

Kamenita vrata čuvaju živi spomen na znakovit požar iz godine 1731. kada je u pepelu zgarišta nađena neoštećena slika Bogorodice oslikana na platnu. Ova vrata čuvaju i spomen na jednu drugu vatru koja je uskoro pogodila susjedni Kaptol. Prema predaji, upravo je Gospa i vapaj pobožne djevojke potaknuo stanovnike Gradeca da svojim suparnicima na Kaptolu pomognu u gašenju požara. Vatra na Kaptolu ubrzo je ugašena. Ugašen je i oganj mržnje i nesporazuma koji je godinama i stoljećima dijelio stanovnike ovih dvaju gradića. Upravo je Gospa od Kamenitih vrata odabrana za Zaštitnicu Grada Zagreba. Njoj kojoj su se stoljećima molili stanovnici s ovih prostora, kardinal Kuharić povjerio je sve stanovnike današnjeg Zagreba. Njezin blagdan svetkuje se 31. svibnja u spomen na događaj ognja koji je na znakovit način plamtio ondašnjim Zagrebom i na ovome mjestu.

Neka i ova slika potakne sve nas da živimo svoju vjeru i duhovnost upravo u darovanom vremenu i prostoru, u pobožnosti prema Isusovoj i našoj Majci, tražeći put prema Isusu koji svojim svjetlom i toplinom vlada u ljudskim srcima.