Sveti Papa i njegove poruke

 


Domovina u srcu

U plemenitu drvu istesana su obilježja hrvatske domovine. Izrezbarena su obilježja koja čine cjelinu drva koje je raslo u ovim krajevima, u ovome podneblju. Stablo koje je poslužilo svojom građom za buduće umjetničko djelo, živjelo je najvjerojatnije između pedeset i stotinu godina. Živjelo je jedan ljudski životni vijek. Raslo je u možda najburnijim vremenima hrvatske povijesti. Nekako je upravo ova novija hrvatska povijest najviše osporavana, najviše se pokušava zatomiti, o njoj se govori na različite načine, pokušava ju se zaboraviti i izbrisati. Čini se kao da je sve poznato, a još uvijek neke temeljne stvrarnosti nisu dovoljno osvjetljene, jasne i priznate.

Šahovsko polje upućuje na dugu povijest Hrvata na ovim prostorima kao i na vrijeme koje je toj povijesti prethodilo. Ornamenti ljiljana prisutni u Prvostolnici i u Kanoničkom dvoru podsjećaju na povezanost i združenost hrvatske domovine i katoličke vjere. Žele  podsjetiti da je početak povijesti Hrvata na ovim prostorima označen upravo primanjem kršćanske vjere i kršćanskog svjetonazora. Postupno i slobodno prihvaćanje katoličke vjere događalo se u prostorima koji su već od prvih stoljeća kršćanstva bili prožeti duhom Evanđelja. Hrvati su postupno prihvaćali učenje Crkve i upijali kršćansku kulturu i ozračje. Prvi su od slavenskih naroda koji je prihvatio kršćanstvo, te jedini narod u svijetu koji je dugo vremena mogao slaviti Boga na svome narodnom jeziku ostavši pri tome vjeran Petrovim nasljednicima i Crkvi.

Dominacija grba u plemenitu drvu koji se nalazi već na ulasku u Kanonički dvor i kuriju na jednostavan, zoran i dojmljiv način skreće pozornost na ono središnje i bitno u životu mladog čovjeka koji traži sebe i svoj životni put. U traženju vlastitog identiteta, u traženju prostora gdje će rasti, odrastati i provoditi svoje dane značajno mjesto predstavlja domovina. Jedna od snažnih motivacija za učenje, studij i rad, za mnoge napore i obveze, za razne projekte i aktivnosti jest domovina u kojoj se živi, unutar koje se uči i školuje, unutar koje se čovjek ostvaruje i pronalazi sebe.

Veličina hrvatske domovine dolazi do izražaja ne samo u mnogim utakmicama sportaša koji ju predstavljaju, nego i u svagdašnjici izazova koji očekuju velikodušnost svakog čovjeka, vjernika, građanina i domoljuba. Bez obzira na studij, na mjesto iz kojeg netko dolazi, na očekivanja i stremljenja u životu, ne može se zanijekati vlastiti jezik, kultura, povijest, umjetnost, duhovnost i vjera. Sve je to na specifičan način utkano u ovo podneblje, u ovaj prostor i ovo vrijeme. Sva baština i kultura koja je ostavljena u naslijeđe, snažno prisutna upravo ovdje u središtu Grada, na Kaptolu i Griču, poziva na angažman, poziva na djelovanje. Nešto treba činiti. Treba raditi, stvarati i mijenjati povijest. Treba utkati sebe u tu povijest. Treba sebe ugraditi u ovaj grb, u plemenito drvo, u plemenitu vjeru iz koje izrasta sloboda, neovisnost i civilizacijska uljuđenost.

Vjernik – katolik voli sve Kristovom ljubavlju i milosrđem. Domoljublje uključuje ljubav prema domu koji nije neka apstrakcija nego služenje i dobrota prema svakom čovjeku, posebno potrebitima. Brinući se i boreći se za opće dobro, ostvaruje se dobro svakog pojedinog čovjeka, dobro obitelji, dobro naroda u cjelini.

Ugrađivati sebe u povjerenu domovinu znači biti spreman na promjene, na hrabrost, na odricanje, na služenje, na izgaranje za druge. Mnogo toga treba mijenjati, stvarnost oko nas može i mora biti bolja i drukčija. Negativne pojave u društvu i rastakanje vrjednota za koje su ginuli hrabri i požrtvovni pojedinci prije nas traži dostatnu razinu zahvalnosti, mudrosti i odgovornosti. Niti jedna plemenita žrtva ne smije biti zaboravljena i zanemarena. Kada se čini da je lakše posustati i predati se, napustiti svijest ideala i krenuti linijom manjeg otpora u ostvarenju prolaznih probitaka i ovozemne slave, ostaje veliki i plemeniti hrvatski grb urešen krunama različitih područja Lijepe naše. Ostaje poziv na visoke ciljeve i visoke ideale ne zanemarujući konkretnu sadašnjost i mogućnosti. Mnogobrojne žrtve za slobodnu i neovisnu Hrvatsku obvezuju sve. Pozivaju na molitvu, na zahvalu, na poštovanje, na borbu za prave vrijednosti, na izgradnju plemenite Hrvatske za sadašnje i buduće naraštaje. Svaki od nas u tome vidu može darovati svoj dragocjen doprinos imajući u vidu zemaljsku i nebesku domovinu.